diumenge, 1 de març del 2009

Ploms al Museu Diocesà


El 21 de febrer de 2009, el Museu Diocesà va presentar en públic el seu fons numismàtic format per ploms eclesiàstics mallorquins. A la mostra hi assistiren un reduït nombre de persones interessades, entre elles alguns col·leccionistes.

La petita col·lecció està formada per una minsa recol·lecta de peces d'unes poques parròquies: Sant Miquel, Felanitx, Muro, sa Pobla, Porreres... res d'espectacular quant a peces. Per acabar-ho d'adobar, la conservació de totes elles deixa molt que desitjar, ja que mostren l'aspecte blanquinós atorgat pel polsim que amolla el plom quan s'ha conservat en unes condicions ambientals adverses durant molt de temps.

No obstant això, cal destacar la presència d'una peça única: un motllo de ploms de sa Pobla, l'autèntica estrella de la petita mostra. Segons ens explicà Maria del Mar Gaita, la coordinadora del Museu Diocesà i guia de la visita, aquest motllo fou trobat a l'esglèsia de Sant Antoni de Pàdua de Palma, un temple enderrocat a començaments de segle XX.

Els aficionats a la numismàtica balear esperam que el Museu Diocesà faci tot el possible per formar una col·lecció de ploms eclesiàstics mallorquins àmplia i significativa i per anar recuperant els pocs motllos que hi ha dispersos arreu Mallorca, tant en mans de parròquies com de particulars.